Krčma Kod Ruže smještena je u starom dijelu grada, u samom središtu živopisne osječke Tvrđe. Skriva se među baroknim i secesijskim kućama i kamenim uličicama, na adresi Ulica Franje Kuhača 25a. Kuća u kojoj se nalazi nekoć je pripadala Benediktu Mulleru, a u spisima iz 1758. godine vodi se kao Kuća Benedikta Mullera Kod Ruže. Svjesni važnosti očuvanja baštine ovoga grada, vlasnici su odlučili ostaviti to kao ime restorana. Zvučno je i jednostavno, svi znaju, "Na dobar perkelt, idemo Kod Ruže!''.
Čim zakoračite u ovaj, već kultni, osječki restoran, osjetit ćete duh nekih starih vremena. Bila su to vremena kada su slavonske bake kiselile povrće, heklale stolnjake i sušile papriku i češnjak na verandama. Danas, rustikalan prostor krčme Kod Ruže, prepun takvih izvornih etno elemenata, oživljava tradiciju grada Osijeka i slavonskog zavičaja. Spustite li pogled pri ulasku u restoran, otkrit ćete još jedan zgodan detalj. Pod je popločan istim kamenim kockicama kojima ste upravo koračali po Tvrđi. Tu je i veliki, raskošni, cigleni kamin za sve one koji vole večerati uz zvuk pucketanja vatre, dok će oni znatiželjni zasigurno proviriti kroz stakleni prozor u kuhinju, ne bi li pokušali otkriti neku staru kulinarsku tajnu.

Na meniju ćete pronaći sve što vam je potrebno da otkrijete prave okuse Slavonije i Baranje. Zaista, najbolji način da upoznate ovaj kraj je kroz njegova tradicionalna i autohtona jela i pića. Jelovnik je jednostavan, neće vam ponuditi sto različitih jela, nego samo ona najbolja i provjerena iz kuhinja naših starih. Perkelt od divljači, uz prilog domaćih knedli od kruha ili puru, slavonski čobanac, roštilj na prirodni drveni ugalj i još neki od pravih slavonskih mesnih specijaliteta razveselit će sve gurmane.

Fiš paprikaš, riječna riba na žaru ili smuđ, kojeg možete probati pripremljen na više načina (smuđ u umaku od kopra, smuđ orly te file smuđa u vinu i bademima), dokazat će vam da je riječna riba definitivno kraljica slavonske tradicionalne kuhinje.

U njihovoj kuhinji slavni slavonski kolači i pite poput Baranjske pite od jabuka, Doboš torte i Seljačke pite od sira, prave se po recepturi dobivenoj u naslijeđe od naših baka, a domaći kruh peče se ispod peke. Ono što ovaj restoran čini još zanimljivijim je njegov bogati vinski podrum, pun vrhunskih Kutjevačkih, Erdutskih i Iločkih vina, koji će vam rado pokazati. Imaju i dobar izbor domaćih rakija našega kraja, pa nemojte zaboraviti probati šljivovicu, lozovaču ili travaricu iz tradicionalnog fraklića, baš kao što su je pili stari Šokci.

Znajući da će biti veselo i da će se dobro jesti, često se u ovom zanimljivom ambijentu organiziraju proslave rođendana, vjenčanja... Svake večeri od četvrtka do subote, iz krčme Kod Ruže čuju se vesele melodije starogradske romske glazbe koja zaokružuje doživljaj ove slavonske etno priče. Bend s harmonikama i violinama pobrinut će se da vaša večer bude za pamćenje. Svi željni dobre atmosfere i zabave ovo nikako neće propustiti. Vidimo se kod Ruže!

Izvor:http://www.buro247.hr/lifestyle/gastro/etno-prica-kroz-autohtonu-slavonsku-kuhinju.html


Izvor:http://www.buro247.hr/lifestyle/gastro/etno-prica-kroz-autohtonu-slavonsku-kuhinju.html