Sunday, June 05, 2016

321 KUHAJ FILIPA I PETRA




1. Tko je koga nagovorio da se prijavite u "Tri,dva,jedan kuhaj" vi Petru ili ona vas?

Ni u najluđim snovima nisam mislila da ću sudjelovati u nekom našem kulinarskom showu! Petra me  već duže vremena nagovarala da se prijavim u neku emisiju toga tipa, a ja bi joj svaki puta rekla: Pusti mene, šta se ti ne prijaviš!!? Kada je vidjela da se ove sezone snima u paru, znala je da me neće morati dugo nagovarati na tu avanturu. Doživljaji proživljeni skupa su nam najdraže uspomene! Misao vodilja nam je bila: Jednog dana imat ćemo što pričati djeci i unucima! Jako mi je drago što me je uspjela nagovoriti!


2. Vas dvije ste rođakinje, jeste li obje pokazivale od malena pokazivale interes za kuhanje, sjećate li se što ste prvo skuhali i s koliko godina?

Naš prvi zajednički kulinarski pothvat bio je projekt vrlo ‘’maštovitog’’ naziva “Sendvič klub”! Bilo je to u osnovnoj školi, kada smo za našu braću I sestre radile male sendviče. Imale smo čak I svoju pjesmicu za to! Iako smo oduvijek voljele kuhati i jesti, mislim da početak naših zajedničkih ozbiljnijih pokušaja u kuhinji ne seže tako daleko u povijest. Bilo je to negdje prije 5 godina, kada smo skupa pravile večeru za moj rođendan. Posljednjih godina sve smo rjeđe pronalazile vremena za zajedničko kuhanje, ali smo uvijek razmjenjivale recepte, iskustva,  savjete, i ideje.

3. U showu se osim dobrim kuhanjem ističete i osebujnim modnim stilom, od kuda ljubav prema modi i od koja je naslijeđena?

Oduvijek sam se izdvajala iz mase svojim odvažnim odjevnim kombinacijama. Volim individualnost, i sve što je prosječno, meni je dosadno. Kod mene ne postoje nikakva pravila u odijevanju, a pogotovo ne ono ''manje je više''. Obožavam šarenilo, printove, šljokice, vezove, perje i krzna. Sa svojih 23 godine, mogu se pohvaliti sa dosta velikom i raznolikom kolekcijom odjeće, šešira, torbica i cipela. Stvari kupujem na raznim sajmovima, buvljacima, dosta toga donesem sa svojih putovanja te često posjećujem vinkovački second hand shop, pogotovo kada bude sve po 5 kuna!! Volim posjedovati ono za što znam da niko drugi nema, i u tome mi pomaže moja genijalna krojačica. Mislim da sam ljubav prema estetici, dizajnu i umjetnosti naslijedila od svoje mame i upravo je njezin ormar bio prvi u kojeg sam zavirila. Spajajne mode i hrane za mene je vrlo prirodno. Ja sam kreativan, vizuaIan I  estetski tip, a to sve mogu izraziti i u kuhanju I u oblačenju. Oboje me podjednako usrećuje I nema potrebe da se odlučujem samo za jedno!
Petra je jako zgodna, i ima sreću da ne mora puno razmišljati što će obući, što god to bilo, uvijek joj sjajno stoji! Upravo zato ona je bila savršen model za moje revije i za sve moje kreacije! Petra njeguje pročišćeni i jednostavni stil te se voli lijepo obući, ali joj to nije nikada nije bilo na prvom mjestu.  Njoj je važniji pravni doktorat od novih cipela!

4. Koliko ste do sad imali doticaja sa svjetskim kuhinjama i pripremate li doma i inače nekakva egzotična jela i tko je vaš najdraži kušač?
Moji prvi ozbiljniji doticaji sa svjetskim kuhinjama dogodili su se prije par godina, dok sam živjela u Londonu, koji je prepun različitih kultura. Tu sam skoro svaki dan imala prilike isprobavati i uživati u raznolikim okusima. Hrana je, osim cipela i knjiga, tada bila jedina stvar na koju sam trošila svoj džeparac. Iako jako volim egzotične kuhinje i isprobavati lude kombinacije, kući ipak najrađe kuham tzv. Comfort food, finu domaću kaloričnu hranu! Kao svog najdražeg kušača, moram izdvojiti svoju mamu, koja na sve uzdiše, nije zahtjevna i kojoj je sve fino! Takvi kušači su mi najdraži! Petrin prvi susret sa egozotikom u kuhinji bile su ne tako slavne jabuke sa curryjem njezinog tate, kada je skoro odustala od egzotične hrane! Njezini najdraži kušači su njezini baka i dida, koji ni nakon Petrine patke sa ananasom nisu odustali od kušanja Petrinih ''egzotičnih izleta''.

5. Što ste inače po zanimanju?
Petra je studentica zadnje godine Pravnog fakulteta u Osijeku, naša buduća odvjetnica.  Ima nešto magično u toj diplomi što Petru tjera da sve ispite da u roku i bude jedna od najboljih. Ja sam odabrala sasvim drugačiji životni put. Nakon završene srednje škole za modnog dizajnera, odlučila sam putovati i  svake godine živjeti u nekoj drugoj zemlji. Bavim se sa svime što ima veze sa umjetnošću, dizajnom i kuhanjem, od dizajna interijera do organiziranja vjenčanja i catering-a. Živim od projekta do projekta, reklo bi se!

6. U showu za koje stvari ste obično vi zaduženi, a za koje Petra?

Ja sam obično zadužena za poslove tipa čerupanja fazana, tranširanje zeca te kreativnog slaganja tanjura, za što u ovom showu, nažalost, dosta često nemam dovoljno vremena. Dok je Petra sa svojim strpljenjem i preciznošću savršena za deserte koje često njoj prepuštam, isto kao i smirivanje situacije i suzbijanje panike. Volimo izazove te ih obje rado prihvaćamo.

7. Tijekom ovih nekoliko tjedana što vam je bilo najteže u showu a što najizazovnije?

Najteže i najizazovnije u showu bilo je ono famozno i ludo trčanje u Konzum po namirnice i guranje sa kandidatima, isto kao i čerupanje fazana kojemu je trebalo odrezati glavu  i noge.  Dok nam je najstresnija bila druga epizoda, kada smo si u samo 60 minuta dale zadatak napraviti kruščiće od dizanog tijesta za burgere, koje smo na kraju uspjele napraviti i za njih dobiti jako visoke ocjene. Definitivno najveći izazov u ovom cijelom showu za mene i Petru  je dokazati i pokazati ljudima da unatoč našem izgledu, oblačenju i svim pretpostavkama na račun toga, nas dvije itekako znamo dobro kuhati, te se čak i u štiklama, odlično snalaziti u životu i u kuhinji! Ljudi govore da kuhanje i moda ne idu skupa, a mi smo prihvatile taj izazov razbijanja predrasuda. I pritom se ludo zabavljamo!

8. Kada vam dolaze gosti na večeru čime ih volite iznenaditi, što je vaš as u rukavu?
Petrin as u rukavu uvijek je njezin cheesecake! Ja, osim dobre hrane, svoje goste volim iznenaditi vrlo originalno uređenim stolom, atmosferom, glazbom... Također volim izmišljati neobične načine posluživanja jela, kod mene ćete dobiti salatu u limenkama, namaze i umake u kalupima za kolače, kruh u papirnatim vrećicama, desert u starinskim bakinim antiknim šalicama... Volim izazvati taj efekt iznenađenja kod gostiju, tako i nerijetko popalim ''milijun'' svijeća za potrebe samo jedne večere.

9. Ako osvojite novac u showu kako cete ga potrošiti i sanjate li možda o otvaranju svog restorana ili bistroa i kakvim ga zamišljate?
Petra i ja jako smo mlade i kada netko spomene novce koje možemo osvojiti, nama to zvuči veoma apstraktno! Pune smo ideja i zamisli, tako da ne sumnjam da bi te novce pametno uložile. Restoran nikako ne bi otvarale, mi bi napravile nešto puno uzbudljivije i originalnije od toga! Pokrenule bi jedan vrlo zanimljiv, kulinarski projekt o kojem već duže vrijeme maštamo. Jeste li kada čuli za tajne večere ili kako se to zove na zapadu ‘’Underground restaurants’’?  To je projekt koji, tu I tamo, osvane na našoj gastro sceni, no mi ga želimo popularizirati I dovesti na jednu višu razinu. A možda nas nakon ovog otkrije i neka televizijska kuća te dobijemo svoj show u kojem bi mogle spojiti modu, kuhanje, umjetnost i dobru zabavu! Mislimo da nam je ovaj show odlična odskočna daska za tako nešto!

10.          Kako biste opisale svoje iskustvo sa showa?

Ovaj show je najbolja I najjeftinija škola kuhanja ikada! Ni same nismo svjesne koliko novih I korisnih stvari naučimo za vrijeme svake epizode! Kada vam neko popljuje ono što skuhate,I to na nacionalnoj televiziji,  bome ćete to dobro zapamtiti! Hahah… Jako nam je drago da imamo priliku vidjeti kako se snima jedna ovakva emisija  I kako to sve izgleda iza kamera. Snimanja su dosta naporna ali smo upoznale zaista zanimljive I zabavne ljude. Ovo će biti životno iskustvo koje se nikada ne zaboravlja!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails