SHOW!
FILIPA SORKO via |
1.
Kako ste se odlučile prijaviti
na show “3,2,1 - Kuhaj!”?
Vjerovali ili ne, sve je to bila Petrina
ideja. Ona voli pratiti sve moguće kulinarske emisije I oduvjek se željela
prijaviti na tako nešto. Kada je vidjela da su ove godine prijave u paru, znala
je koga će joj biti najlakše nagovoriti. Ja sam uvijek spremna na svakakve
ludosti I često u njih uskočim bez previše kalkuliranja I razmišljanja. Jednog
dana ovo će biti odlična priča za našu djecu I unuke!
2.
Što je bilo prvo jelo koje ste
skuhale i kada je to bilo?
Naš prvi zajednički kulinarski pothvat bio
je projekt vrlo ‘’maštovitog’’ naziva “Sendvič klub”! Bilo je to u osnovnoj
školi, kada smo za našu braću I sestre radile male sendviče. Imale smo čak I
svoju pjesmicu za to! Petra se sjeća I svoje prve torte koju je napravila sa 10
godina. Ona je ljubav prema kuhanju nasljedila od svojih roditelja koji su
veliki gurmani ali I bake koja ju je uvijek podrzavala da bude kreativna u
kuhinji. Ja sam, moram priznati, strast za kuhanjem otkrila malo kasnije. Prva
je bila strast za jelom, tako da sam još od malena, uvijek svima virila u lonce
I frižidere! Kulen sam obožavala dok ga još nisam znala ni izgovoriti!
3.
Što više volite spravljati:
slana jela ili slastice?
Petra će se ovdje, bez razmišljanja,
odlučiti za slastice! A meni je oboje podjednako drago, iako više kuham slana
jela. Kolače radim samo kada sam jaaako raspoložena ili za neku prigodu. A Petra
ima misiju napraviti najbolji cheese cake na svijetu! I ne odustaje! Ako ćete
se kod nje nečega najesti, bit će to onda cheese cake!
4.
Kako stojite s pripremom
tradicionalnih slavonskih specijaliteta?
Moram priznati da naše slavonske
specijalitete volim više jesti, nego ih pripremati! S vremena na vrijeme se
volim upustiti u pripremu salenjaka ili tački dok se sa namirnicama poput
šarana nisam još uvijek u potpunosti sprijateljila! Za pripremu naših slavonski
jela treba dosta vremena, sve se dugo nakuhava, a ja nemam uvijek toliko
strpljenja. Što se Petre tiče ona više voli laganiju hranu kao što su razne
vegetarijanske pite i tjestenina na 300 načina, a studentski život ju tjera da
skuha kvalitetno jelo, sa što manje namirnica, u što kraćem roku.
5.
Kako biste iskoristile nagradu
kad biste pobjedile u showu?
Da se ne lažemo, mislim da bi prvo pao
jedan dobar shopping! U novim cipelama, u nove pobjede! No, mislim da bi većinu
novca iskoristile za ostvarivanje našeg zajedničkog sna, za pokretanje jednog
vrlo zanimljivog, kulinarskog projekta o kojem već duže vrijeme maštamo. Jeste li kada čuli za tajne večere ili kako se
to zove na zapadu ‘’Underground restaurants’’?
To je projekt koji, tu I tamo, osvane na našoj gastro sceni, no mi ga
želimo popularizirati I dovesti na jednu višu razinu. To je nešto puuuno
uzbudljivije od običnih restorana I mislimo da nam je ovaj show jako dobra
odskočna daska za to!
6.
Obije volite modu. Recite nam
nešto o tome.
U srednjoj školi maštala sam kako ću ja
biti slavna modna dizajnerica a Petra će biti moj glavni model I muza! Uvijek
je bila model koji je otvarao I zatvarao moje revije, a ja sam ju nagovarala da
se počne time I profesionalno baviti. No, međutim, kod nje je ipak ljubav prema
hrani i knjigama prevladala! Iako puno ljudi govori kako moda I kuhanje ne idu
skupa, I ne mogu shvatiti kako se neko sa mode može prebaciti na kuhanje, meni je to sasvim
prirodno! Ja sam kreativan, vizuaIan I estetski
tip, a to sve mogu izraziti i u kuhanju I u oblačenju. Oboje me podjednako
usrećuje I nema potrebe da se odlučujem samo za jedno! Jako mi je zabavno to
dvoje spojiti, I onda gledati I slušati reakcije ljudi koji su razvili neke
stereotipe I koji za to nemaju hrabrosti.
Iako Petra I ja imamo totalno različite stilove, svaka se na svoj
način voli lijepo obući I srediti!
7.
Što će biti u modi ovoga
proljeća kad je riječ o odijevanju?
Kod mene su u modi uvijek šarene, printane,
neobične I vintage stvari. Spajanje nespojivog! Obožavam kopati po buvljacima I
second handovima! Dok Petra njeguje jednostavan I pročišćeni stil, koji joj jako lijepo
stoji. Često se znam smijati kada neke
stvar, koje obučem I zbog kojih mi se ljudi smiju, sljedeće sezone dođu u
modu! Moraš biti dovoljno lud I hrabar da
bi imao svoj stil! Moda je prolazna, ali stil je vječan!
8.
A što je u modi kad je hrana u
pitanju?
U modu se, kada
je hrana u pitanju, definitivno vratio onaj tzv. Comfort food, domaća kuhinja
puna kalorija koju svi tako jako volimo! Rustikalni stil posluživanja hrane,
koji je popularizirao Jamie Oliver isto je nešto što se smatra jako modernim.
Ljudi se sve više vraćaju tradicionalnoj hrani i njezinoj obradi. U zadnje
vrijeme sve je više ljudi koji sami
uzgajaju svoje voće I povrće, a oni koji to nisu u mogućnosti sve više I rađe
odlaze na pijacu nego u velike supermarket.
9.
Kako biste opisale svoje
iskustvo sa showa?
Ovaj show je
najbolja I najjeftinija škola kuhanja ikada! Ni same nismo svjesne koliko novih
I korisnih stvari naučimo za vrijeme svake epizode! Kada vam neko popljuje ono
što skuhate,I to na nacionalnoj televiziji,
bome ćete to dobro zapamtiti! Hahah… Jako nam je drago da imamo priliku
vidjeti kako se snima jedna ovakva emisija
I kako to sve izgleda iza kamera. Snimanja su dosta naporna ali smo
upoznale zaista zanimljive I zabavne ljude. Ovo će biti životno iskustvo koje
se nikada ne zaboravlja!